INFÖR HUNDKÖPET
Ska man skaffa sig en hund är det en hel del man ska tänka på, och jag tänkte försöka sammanfatta lite här. Visst ska du försöka läsa så mycket som möjligt i hundböcker, men det här kan ju också kanske hjälpa dig lite.

HUND
Först och främst ska du tänka efter om du verkligen vill/kan ha en hund i ALLA lägen.
En hund lever ca 10 - 15 år; är du beredd att ansvara för den under alla dessa år, och ge den bra skötsel och KÄRLEK?
· Anskaffningskostnad för hund och tillbehör blir en hel del.
· Veterinärkostnader rasar rent otroligt snabbt i höjden.
· Är det någon hemma större delen av dagen? (Vovven bör ju inte vara ensam mer än högst 4 timmar per dag).
· Är du villig att avsätta kanske ett par timmar per dag på rastning och motion? Tänk på att det långt ifrån alltid är sol och varmt och skönt! Det kan vara regn. Det kan vara -25 och man kan bli tvungen att gå upp och ut en natt. Tänk också på att du ALLTID ska plocka upp bajs efter din hund!
· Försäkringskostnad.
· Semestern kan bli nerkortad eller helt utebli pga att du ingenstans har att lämna hunden.
· Du vet väl säkert att ingen i din familj är allergisk mot pälsdjur?
· Möjligheten är MYCKET STOR att det kommer att finnas hundhår lite varstans i dina rum och på dina kläder! (Till en viss del kan det minimeras om du är flitig att borsta och kamma hunden!)

Om du fortfarande är säker på att en vovve är husdjuret framför andra, så ska du välja ut en passande ras. I alla hundlexikon finns uppgifter om storlek, vikt och utseende. I många också några ord om karaktären (inte minst viktigt!).
Väljer du en blandras så är du genast ute på ganska osäker mark vad det gäller storleken. I de fall man vet av vilken ras både mamman och pappan är kan man kanske få ett litet hum om hur stor valpen kan bli. Kynnet har man ju däremot inte minsta lilla aning om. En blandras anses ibland friskare, men då ska den ha en renrasig mamma och en renrasig pappa! Är det flera raser inblandade är det större risk att de dåliga egenskaperna vad gäller hälsa och kynne kommer i dagen.
Har du nu hittat en favoritras är det dags att börja tänka på anskaffning av korg, koppel och sånt. Allt bör stå färdigt innan valpen kommer hem.


· Korg, säng eller bädd medan valpen är liten använder du en stadig pappkartong ex. till säng. Valpar ÄLSKAR att bita sönder! (för att det kliar i tänderna). Först efter kanske ca 8 månader kan du ställa fram den "riktiga" bädden.
· Koppel välj ett inte så dyrt, för troligen blir det perforerat av vassa valptänder! Senare kan du skaffa ett läderkoppel som passar för din ras. Storleken är ju lite skiftande om man valt en liten Papillon eller en stor Rottweiler… Men allra viktigast är att du väljer ett koppel du själv trivs med; som så att säga "ligger bra i handen" och du känner dig bekväm med.
· FLEXI-koppel så att hunden kan få några meters "spelrum", under promenader i koppel. Men var säker på att du kan "manövrera" kopplet snabbt och rätt, innan du tar det i bruk! Själv tycker jag de är svåra och klumpiga. De finns förstås i flera bredder och längder, beroende på hundstorlek.
· Halsband gärna i läder och EJ stryp-/halvstryphalsband (såna passar eventuellt senare under dressyr)!!! Välj också här ett inte så dyrt, för det blir snart urvuxet!
· Sele skaffar du om du vill. Hunden drar faktiskt mindre om den har en sele i stället för halsband! Halsband, sele och koppel bör gärna vara utrustade med reflexer!
· Matskål köp ett par olika - ej i bjärta granna färger (valpen gillar det ej!) Materialet kan vara rostfritt, keramik eller plast. De 2 första är lättast att hålla rena. En keramikskål är tung och står stadigt. Plast och rostfritt finns i speciellt utförande med en lite bredare bas och"hål" för händer vilket gör dem lätta att ta upp från golvet.
· Vattenskål samma gäller som för matskål. Dock behövs bara en. Men glöm inte bort att diska den minst 1 gång i veckan. Matskålen ska du diska efter varje måltid!
Eller varför inte köpa en sk matbar, med en skål för mat och en för vatten i en ställning? De kommer upp lite från golvet och det ser snyggt ut.
· Non-spillskål numer finns en plastskål med avtagbar plastkant. Denna är ypperlig att använda på resor och står bra i en bil utan att vattnet skvimpar över! Köp en sån också, för alldeles säkert måste du förr eller senare åka långt med hunden.
· Mat uppfödaren ger dig säkert anvisningar om vad du ska ge som valpen är van med. Senare kan du ju byta foder, om du vill.
· Några frottéhanddukar har du kanske att överlåta till vovven. Alltid bra att torka tassar + mage på efter promenader. Också bra att torka med efter bad. Och hygieniskt är det ju att ha speciella handdukar till hunden. Tvätta dem förstås lite då och då!
· PLUTO-duk är ett måste! (för din egen skull!) Den fungerar som en Wettexduk. Man fuktar igenom-kramar ur-torkar hund, sköljer ur-kramar ur-torkar hund. Upprepar tills hunden är torr. Trasan tvättar man i maskin vid behov. Ovärderlig både efter bad och då det är smutsigt ute!
· Schampo välj ett milt. Innan bad kan du med fördel blanda ut lite schampo med ljummet vatten o hälla i en plastflaska. Det är mycket enklare att massera in det i pälsen, än "rent" schampo!
· Borste första tiden använder du dig av en mjuk och "snäll" borste. Huvudsaken är ju att du lär valpen att det är trevligt och skojigt att bli borstad och ompysslad! Senare skaffar du en borste som passar din ras.
· Kam gärna 2 stycken. En stålkam med glesa pinnar och en med täta pinnar. Det är ju mycket beroende på ras!
· Klotång byt ut den då du tycker att den är slö. Klipp inte i pulpan! I ljusa klor ser man den som en rosa sträng, men inte i svarta klor… Om man klipper kanske högst en gång i veckan, men bara den allra yttersta spetsen, är man på den säkra sidan! Händer det att du klipper för mycket o det blöder, så gör ingen affär av det, utan ha på lite vetemjöl, så blodet stannar. Visst känns det i hunden, men inte SÅ farligt mycket. Be någon kunnig visa dig första gången! Är du jätteosäker så kan du skaffa en fil (finns i Zoobutiken) o fila bort spetsen 1 gång i veckan.
· Tandborste använd hundtandkräm eller saltat vatten. Se till att hunden har tuggisar, de förebygger också uppkomsten av tandsten!
· Täcke för en ras som vill ha det (Chinese Crested, Whippet etc.). Lätt att ta på bör det vara! Förresten, de flesta raser bör ha ett täcke på sig när de är ute i lägre temp än ca -10 - -15 grader. Särskilt då de blir gamla. En "regnkappa" kanske är något att lägga ut några kronor på - även för raser som ej använder täcke. Skönt att slippa bli "dyblöt" i pälsen om det regnar mycket!
· Leksaker boll, tuggben, pipdjur, "rep", aktiveringskub "Buster" (som man lägger torrfoder i), andra aktiveringsleksaker.
· Svarta påsar inte minst viktigt! Finns även grönfärgade med citrondoft, lite onödigt för ändamålet kanske. Eventuellt en spade för att ta upp bajset från marken. Men det är lättare att trä den oanvända påsen på handen, ta upp bajset med den plastpåsförsedda handen och så kränga av påsen "avigt" från handen runt bajset och slå en hård knut på påsen. Kanske lite klurigt att beskriva i ord, men går lätt som en dans då man gjort det en gång!
· Fönsterskrapa. Ja, faktiskt! Den är utmärkt att skrapa bort hund/katthår från mattor med!!!
· Tikskydd. Vänta o se till hunden (om du ska ha en tik!) löper. En liten hund märker man knappt någon blodfläck efter.

 

Några "HUNDTIPS":
Redan från början ska du vänja valpen vid att du torkar dess tassar efter promenaden, vare sig det behövs eller inte. Lär hunden vända sig och lär den hålla upp tassen du torkar.

Byt dess vatten flera gånger per dag, ännu oftare varma sommardagar! Gör det gärna så att hunden ser det!

En rå äggula då och då (ungefär 1 gång i veckan) är bra för en frisk, blank päls!

Tala alltid om var du ska gå och om du tänker bli borta länge, eller strax kommer hem igen!

Aktivera hunden redan från början! Ge den en "BUSTER-kub" eller aktiveringsboll som fylls med torrfoderbitar. Lägg några godisar i en tom toarulle och "knyckla ihop" ändarna. Låt den leta godisbitar i ett rum. Listan kan bli lång, det är bara din egen fantasi som sätts på prov…
Låt vovven hämta skor/tofflor till dig, ta upp saker du tappar osv. Låt den "arbeta" - den gillar det och behöver det! Glöm inte att berömma i MASSOR!

 

 

INFÖR KATTKÖPET
Har du bestämt dig för en katt - läs detta! Det kanske kan hjälpa dig lite. Plus att du bör läsa kattböcker i mängd!
· Ska du ha en katt eller två?
· Vuxen från ett katthem eller en unge från en uppfödare?
· Innekatt (både hanar och honor bör kastreras) eller utekatt (båda könen MÅSTE kastreras!)? (Kastration gäller förstås ej om du ska ha uppfödning av katter!)
· Kattinköp och tillbehör kostar en del.
· Katten lever i ca 15 år; är du beredd på att ge den omvårdnad, god skötsel och KÄRLEK under hela dess liv?
· Här blir också veterinärkostnader lätt skyhöga, liksom för en hund.
· Försäkringskostnad.
· Är någon mestadels hemma hos katten (gäller mest då det rör sig om EN ensam katt man skaffar)?
· Du är väl säker på att ingen familjemedlem är allergisk mot pälsdjur?
· Möbler/tapeter med rivskador uppenbarar sig ofta i ett hem med katt! Själv KAN du bli klöst också.
· Fina prydnadssaker och krukväxter kan lätt åka i golvet om de får "hjälp" av en katt! (Se till att fästa dem med häftmassa vid underlaget så står de LITE stadigare!)
· Katthår kommer att finnas överallt! (Borsta och kamma katten väl - även korthåriga! - så minskar antalet strån lite!)

Fortfarande säker på kattinköp? Läs vidare och skaffa hem detta och ställ i ordning innan du tar hem katten! Detta är tänkt för en innekatt. Ska katten också vara ute, kan ju "ordningen" vara LITE annan.

· Kattkorg varm och dragfri, bekväm och lätt att hålla ren! Alltså helst inte i rotting!
· Transportbur helst i plast (lätt att rengöra vid behov) och "orymbar".
· Katt-toalett och spade i plast. En täckt modell är bra för skygga katter och den mesta sanden stannar i lådan vid krafsandet! Lådan "grävs igenom" var kväll och kissklumpar och bajs tas bort. Hela lådan tvättas 1 gång i månaden i hett vatten - använd ej någon form av rengöringsmedel! Det kan också vara idé att köpa en speciell gummimatta och lägga framför ingången till katt-toaletten. Endel sand hamnar faktiskt på den och den är ju lätt att vicka av inne i toan igen.
· Kattströ eller kattsand här får man prova sig fram till det som katten gillar! Fråga uppfödaren vilken sort kattungen/katten är van vid och använd den först.
· Vattenskål plast, keramik eller rostfri Diskas minst 1 gång i veckan!
· Matskål plast, keramik eller rostfri. Gärna några stycken. Diskas efter varje måltid - katter är ypperligt renliga av sig och kan vägra att äta ur odiskade skålar! Har man torrfoder stående framme i en skål, bör denna tömmas och diskas minst 1 gång i veckan också!
· Mat i början ger du den sorts mat katten är van med. Senare kan du byta, om du vill.
Köper du en raskatt så får du säkert anvisningar och råd av uppfödaren.
· Borste med naturborst och beroende på kattens hårtyp. Borsta aldrig med en syntetisk borste. Den alstrar statisk elektricitet och det ställer till mycket obehag för katten!
· Kam ganska fin och i metall, också här förstås beroende av kattens hårtyp.
· Klosax behövs för innekatten, där man klipper endast framtassarnas klor! Klipp ej i pulpan. Klipp hellre ofta, men ytterst lite!
· Tandborste liten, mjuk barntandborste. Använd lite kattandkräm eller bara saltat vatten. Vänj kattungen vid tandborste och att du håller på i dess mun!
· Kattgräs/ampellilja Katten behöver gräs för att kunna få spy upp hårbollar. Så mjukt gräs som ej kan fastna i kattens näshåla då den spyr upp gräs + hår!
· Klösmöbel gärna med liggplatå och en fastsatt "mus". I annat fall kan en ca 1 meter hög stam fastsatt på säkert sätt bli lika uppskattad.
· Sele i nylon som fästs med spänne runt halsen och runt magen. Halsband är olämpligt att använda för att promenera med katten i band!
· Koppel tunt läder eller tvinnat, ej längre än 1 meter.
· Leksaker små bollar, mus med kattmynta, Avocadokärna, tomma toalettpappersrullar, tomma trådrullar, hårsnodd m m.
· Frottéhandduk säkert har du någon att "offra" på din vän! Alla katter behöver ju inte badas (annat än om den har ohyra, kanske inför utställning eller i andra speciella fall). Men det kan ju vara bra ändå att ha en. Eventuellt även en sk PLUTOduk (används mest till hundar).

Några "KATTIPS":
Kastrera hankatten innan den börjar skvätta (markera) inomhus - alltså vid 6-9 månaders ålder. Du blir glatt överraskad efter någon vecka av att kissklumparna i kattoan knappt luktar!

Använd ej medel med Klor eller Ammoniak efter kissfläckar, doften liknar kattkiss och det blir gärna en pöl där! Rengör med ett medel som luktar frukt, ex. diskmedel med citrondoft (katter brukar sky den doften). Man kan också lägga apelsinskal där katten förorenat.

Katter får gärna grums i ögonvrån efter att ha sovit. Det kan man lätt ta bort med handen. Eller med en bomullstuss blött i ljummet vatten.

Krydda mat med tomatsås eller klippt dill, så äter katten nog. Vitlökspulver är också bra.

Katten kan ej spotta ut ex. en garnände, pga "taggar" på tungan!

På varma spisplattor kan man efter användning, ställa en kastrull med kallt vatten.

Skarpt ljud eller "sss-ljud" - katten stannar upp med vad den tänkt göra. Dusch av duschflaskan är också bra, liksom plastpåsar där den ej får hoppa upp. "Klä" gärna möbler den vill klösa på med plast! Aluminiumfolie tycker vissa katter inte om.
På spisen kan man lägga locken lite snett på plattorna, då skramlar det hur lätt man än är, för locken faller på rätt plats.

Vill kattungen bita i elsladd? Smörj den med Eukalyptusolja. (=smakar illa för en katt). Tandkräm, tomatpuré eller senap är andra förslag man kan prova. Alla katter har olika smak - liksom människor!

Då man tagit hem en ny katt kan man försiktigt gnida katten lite i ansiktet med en näsduk och stryka lite varstans --- då luktar det "rätt" redan.

Täck över transportburen med en mörk handduk/skynke. Då blir det lugnare för katten.

Säg alltid till skarpt och bestämt då kattungen klöser/biter dig! En vuxen katts klor och tänder gör mycket ondare än en unges.
Blås katten KRAFTIGT i ansiktet då den biter i handen. Eller prova att sticka in ett finger LÅÅÅNGT i kattens mun. Det upplevs otäckt och han slutar bita.


© Carin Widbäck 2009-2024

Tillbaka